Our Blog

Какво е ретуш?

Накратко ретуш е обработка на изображение, т.е. обработваме изображението за да подобрим неговият вид чрез програма за обработка на растерни изображения.

Колко вида ретуш има?

Аз бих казала най-общо два: основна обработка и професионален ретуш. Като от обикновена цветна корекция до премахване на фон и обекти има много голяма разлика и доста стъпки в процеса на постигане на перфектното изображение. Всяка една стъпка усложнява и удължава процеса на работа.

Основна обработка на изображения

ретуш

„Основна обработка“ означава „корекция на цветовете“. Подобрява цвета, тона и контраста на изображението. Цветното коригиране на снимките е корекция на цветовата скала, баланса на белия цвят, наситеността, остротата и контраста на изображението, както и изравняването на осветеността на твърде тъмните или светлите зони на снимката.

Основната обработка не включва намеса в съдържанието на снимката. В резултат на това получаваме снимка без особени разлики. Корекцията само със светлини и контрасти понякога не са напълно достатъчна.

Професионална обработка на снимки

Професионалните услуги за ретуширане на снимки включват:

  • Ретуш на кожата – елиминиране на най-видимите дефекти като белези, бръчки, драскотини, натъртвания, пори и т.н .;
  • Коригиране на очите (добавяне на експресивност), избелване на зъби, нанасяне/премахване на грима, добавяне на коса, ако е необходимо;
  • Промяна цвета на косата и очите, както и общата корекция на формата на носа, очи, устата и някои несъвършенства на тялото.

Екипът за заснемане на снимките е екип от професионалисти, които започват да работят още преди да щракнат върху фотоапарата, като по този начин помагат да се доближи до перфектната снимка в процеса на снимане. Ето защо тази фотография обикновено не изисква трудно ретуширане, поради добре изглеждащ модел с правилно положен грим, благоприятна светлина и добра техника.

Ретуширана снимка може да подобри нивото от добро до много добро, средно до добро, лошо до приемливо. Така че работата на експерта по ретуширане на професионални фотографии не е насочена към коригиране на изображението, а към подобряването му.

Независимо от факта, че по-голямата част от техническите задачи за ретуширане съдържат различни цели като „направете го слаб“, „премахнете гънките“ (на тялото или облеклото) и „направете ги да изглеждат по-млади“, можете да забележите тенденцията  за запазване на естествеността, индивидуалността и естественото ретуширане. Обикновено хората не винаги виждат разликата между прекомерния и светлинния ретуш.

Прекомерна намеса

Прекалената намеса подвежда и насажда комплекси, което може да е пагубно за подрастващите. Вместо „преработка“ по-добре е понякога само да се премахне нещо дребно, вместо да се покрива със слоеве. Ето защо така наречените „дълбоки ретуши“ или „професионални услуги за редактиране на снимки“ е деликатен и невидим процес. Задачата е да се покаже красотата на човека, а не да се показват всички професионални техники, които дизайнерът познава. Трябва да добавя, че дори и “най-нежното“ ретуширане изисква експертни умения и време.

Дълбокото ретуширане на изображението с помощта на експерти (художествена обработка, пълно/дълбоко обработване и т.н.) е последният етап от цикъла, който може да създаде перфектния кадър. Тази работа обикновено включва такива невидими подобрения на коса и грим. Понякога дори изображението на снимката е напълно заменено, което показва великолепната работа на професионалистите. Професионалното ретуширане се основава на художествената визия на фотографа/дизайнера. Целта е снимката да се превърне от просто красива в зашеметяваща.

 

Опитният екип непрекъснато усъвършенства знанията си и остава в крак с новите технологии и тенденции. Това допринася за създаването на идеалната снимка в резултат на трудната работа на голям екип от специалисти.

Йоана Христова

Вашият коментар...