Our Blog

ценни типографски ресурси и съвети

Чудите се как да оформяте текст във вашият крафт проект или презентация?

В тази статия съм събрала няколко съвета:

Топ 5 на най-добрите и ценни типографски ресурси и съвети, които трябва да знаете, за да подобрите своите типографски умения.

1. Изтегляне на шрифтове:

Съвет, който много често не се дава! Къде да намерим качествени шрифтове?

Ако сте студент графичен дизайнер, може да не си в състояние да си купуваш шрифтове, така че това може да е добра алтернатива.

Във Lettersoup и Фонтфабрик може да следите за нови български шрифтове, често има безплатни за комерсиална употреба или големи промоции! Следете! Определено си струва.

В DaFont може да намерите „от пиле мляко“ 🙂 или добри попадения, но повечето са само с латинските знаци. Тук там има и някои с кирилица, но тя в масовият случай е руската версия.

В http://bg.allfont.net може да изтеглите много кирилизарини шрифтове, но лиценза им е доста спорен.

2. Идентификация на шрифта с Identifont или What The Font.

Искате ли да знаете шрифта, който е използван в готов дизайн или на конкретен уебсайт? Тези два големи сайта могат да ви кажат точно какъв шрифт е използван само чрез качване на изображение на шрифта.

3. Инсталиране на шрифтове

Най-лесно естествено е с copy/paste (в папката с шрифтове може да се влезе през контролния панел – следвайте тези инструкции: Старт > Контролен панел > Шрифтове и там копирате и поставяте файла на шрифта), но ако имате прекалено много шрифтове, това ще затрудни работата на компютъра ви. Той ще зарежда всички тези шрифтове във всяка една програма, работеща с тях. Затова и моят съвет е да използвате програма за управление на шрифтовете и да включвате и изключвате шрифтовете си. Може да ги разглеждате и да изберете своя шрифт без да натоварвате допълнително компютъра си.

Ето няколко програми с тази цел:

  • Font Xplorer
  • Suitcase Fusion (аз използвам тази)
  • Nexus Font
  • AMP Font Viewer

4. Структуриране

След като вече имате шрифтове, инсталирани са и готови за работа идва време за същинската работа.

Най-важното, което научих още в първи курс в НХА е степенуването на текстовото съобщение или иначе казано „…важно, по-важно, най-важно“. Степенуването е от съществено значение за функционалността и разбирането от четящия. Трябва винаги да мислите, как да поднесете текста, така че да е лесен за „търсене на информация“.

Балансът между снимков материал и текст във всеки един проект е толкова важен, колкото и самия проект.

5. Намиране на вдъхновение

Тайната на креативността е да знаеш как да скриеш източниците си.“ – Алберт Айнщайн

Този цитат от Айнщайн повдига някои въпроси на които трябва да си отговорите:

  • Колко вярно е това твърдение?
  • Как скриването на източниците ви прави по-креативни?
  • Кога вдъхновението става плагиатство?
  • Копирали ли сте някога някаква работа? Или части от? (Бъди честен)
  • Колко от идеята на някой друг можем да копираме, преди да стане копие?
  • Има ли такова нещо като оригинална идея?

Аз също често се ровя в сайтове като Pintarest или Behance, просто разглеждам, „събирам“ идеи които ми допадат и когато имам конкретен проект винаги се „присещам“ за нещо (понякога подсъзнателно, друг път не) като винаги се опитвам да го представя през моята призма, но аз също винаги си задавам тези въпроси и се старая да бъда различна, колкото мога повече.

Надявам се статията да ви е допаднала. Естествено има много други типографски ресурси и съвети. Може да споделите кои са вашите любими?

Йоана Христова

Вашият коментар...