2Дизайн – повече за нас.

Здравейте, това е сайтът на 2Дизайн ООД / 2Design Ltd.

За 2Дизайн

2Дизайн

2Дизайн беше една мечта, която стана реалност в края на 2013г.. С труд и упоритост, с възход и чести спадове поддържах тази мечта в реалност и тя лека по лека се развива и расте и до ден днешен.

2Дизайн е моето убежище от ежедневието!

2Дизайн е моето вдъхновение, но основната ми мотивация е моя син Марио. Той със своята неспирна енергия, успява да ме мотивира да продължавам да работя.

Много мога да напиша за сина си, за борбата да си родител, но когато трябва да кажа нещо за себе си всичко написано е „сухо“ и без много емоции. Така изглежда света в очите на всяка жена, която е станала майка… дано следващите редове опровергаят това мое мнение.

Казвам се Йоана Христова, по баща Кютинска.

От малка обичам изкуството във всичките му форми, но на някои изкуства е редно само да се наслаждавам :D.

Моето образование

Завършила съм Средно Художествено училище за Приложни изкуства, специалност „Художествени тъкани“. Като цяло приложните изкуства и до ден днешен са мое хоби, както ще видите в бъдещи проекти.

След това продължих образованието си в друга посока, а именно в Националната Художествена Академия с бакалавърска степен в катедра „Книга и печатна графика“, втора специалност „Арт терапия“ в катедрата по „Педагогика“ и магистърска степен специалност „Шрифт“.

За много хора в България, висшето образование не дава добри основи за развитие в професионален план, но за мен не беше така. Всеки един миг прекаран там – в прашното ателие, сред колеги и преподаватели, в тази атмосфера на вдъхновение и създаване на нещо уникално, бяха изключително ценни за моят бъдещ опит. Там се научих какво е графична култура, там свързах ритъма с изображението, и не на последно място имах шанса да изградя свой собствен стил.

Днес се сещам с усмивка и умиление за онези прекрасни дни!

Днес съм благодарна за натрупаните знания и натрупаният опит. Благодарна съм, че имах възможността да създавам проекти, които в реалният свят (в България) трудно ще намерят среда за развитие, но пък са едно уникално преживяване и урок за бъдещето.

Работа и Опит

Стига толкова за образование и дипломи, в следващите редове ще ви разкажа за процеса на моята работа.

И сега продължавам  да правя проектите си първо на хартия (надявам се това никога да не се промени), защото така изживявам една моментна емоция. Улавям нещо мигновено, хрумка, скица, или просто малко надраскано ъгълче на някой хвърчащ лист. Така съхранявам идеите си, навсякъде, без да съм ограничена от време, техника и софтуер. И все пак без тях не може. Работя свободно с:

 • Adobe Photoshop,
 • Adobe Illustrator,
 • Adobe InDesign,
 • Adobe AcrobatPro,
 • QuarkXPress,
 • FontLab Studio,
 • 3D Studio Max,
 • WordPress,
 • Word, Exel, Power Point и др.

Имам опит в дизайн и предпечат на печатни медии. Любима сфера са ми лого дизайн и корпоративна идентичност (фирмен стил), но на сърце винаги ще са ми Типографията и Калиграфията, както и рисуването!

Винаги ще предпочитам хартията пред таблета и компютъра, но смятам за нужно, че и двете трябва да си помагат, а не взаимно да се изключват. Ето някои от дейностите в областта на дигиталните дигиталните изкуства, които съм успяла да усвоя през годините:

 • векторизиране,
 • pixel art,
 • icon design,
 • digital retouching,
 • работа с таблет и др.

С радост бих била част от нови проекти, с различни предизвикателства и сфери на дейност.

Пълното ми СV може да разгледате тук!

Личностни качества

Трудно е човек да говори сам за личността си, но в едно представяне без това не може.

Аз съм човек на изкуството и като такъв обичам да обръщам внимание на детайлите, с нужната прецизност и доза откаченост 🙂

Не съм най-организираният човек на света, обичам да работя в творчески хаос, а не в „подредена аптека“, въпреки това държа на поетите ангажименти и срокове. Винаги работя с ентусиазъм и постоянно се стремя да се усъвършенствам в различни сфери и дейности.

Бъдещи планове на 2Дизайн

Имам за цел да правя нещо уникално с въображение и с ръце. Това липсва на нашият пазар – уникалност. Аз я търся, опитвам нови неща и гледам към бъдещето с надежда за по-добър живот тук в България.

Ами това съм аз… дано да съм избягала от клишето за писане на подобни текстове. Ако съм ви впечатлила с нещо и искате да работим заедно, може да се свържете с мен чрез формата за контакт или директно на имейл yoana(at)2design.bg.

Благодаря ви за отделеното време!

Аз и моят син ви желаем приятни мигове на сайта ни.